Πρόγραμμα
Το πρόγραμμα του Νatasha’s Natureland είναι αρχικά βασισμένο στις αρχές του “Open Plan School”, ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από την Αγγλία και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο, προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα και εμπλουτισμένο κυρίως με στοιχεία του Reggio Emilia, αλλά και του Waldorf και του Forest school.
Χαρακτηριστικό του προγράμματός μας είναι πως δεν «κλείνουμε» τα παιδιά σε μία μόνο αίθουσα, γιατί πιστεύουμε πως ένα παιδί αυτής της ηλικίας «ασφυκτιά» μένοντας όλη την ημέρα αποκλεισμένο στον ίδιο χώρο. Θέλουμε τα παιδιά να νιώθουν πως το σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι τους και πως μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα στο χώρο.
΄Οπως είναι γνωστό, σ' έναν Παιδικό Σταθμό δεν μπορεί να υπάρχει ένα άκαμπτο, σκληρό καθημερινό πρόγραμμα, το οποίο να τηρείται κατά γράμμα. Ειδικά στο Natasha's Natureland, που δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ενεργό συμμετοχή των παιδιών στην εκπαίδευσή τους ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, έχουμε φτιάξει ένα ευέλικτο καθημερινό πρόγραμμα, το οποίο, εκτός από τις ώρες φαγητού και ύπνου, είναι δυνατόν να αλλάζει ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες και επιθυμίες των παιδιών.
Το ημερήσιο πρόγραμμα του σχολείου μας ξεκινάει από τις 7.30 πμ.
Μέχρι τις 9.30 πμ., που έχουν έρθει όλα τα παιδιά κοντά μας, τα παιδιά μας απασχολούνται με ελεύθερο παιχνίδι με την παρουσία και την επίβλεψη των παιδαγωγών είτε στον κήπο του σχολείου, μέσα στις αίθουσες ή στις βεράντες του σχολείου μας, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πως το ελεύθερο παιχνίδι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξή τους.
Γύρω στις 9.30 πμ. με 10.00 πμ. είναι η ώρα που παίρνουμε το πρωινό μας, αφού έχουμε τακτοποιήσει τα παιχνίδια μας, έχουμε πλύνει τα χέρια μας και έχουμε στρώσει το τραπέζι μας.
Η ώρα του φαγητού, τόσο του πρωινού όσο και του μεσημεριανού, είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για τα παιδιά, που τους δίνει τη δυνατότητα αφενός να αναπτύξουν δεξιότητες (να στρώσουν το τραπέζι, να σερβιριστούν, να μαζέψουν τα πιάτα τους), να αυτοεξυπηρετηθούν (μαθαίνουν να σερβίρονται και να τρώνε μόνα τους), να κοινωνικοποιηθούν (είναι η ώρα που συζητάμε ή λέμε ιστορίες γύρω από το τραπέζι, όπως κάνει μια οικογένεια).
Από την ώρα του πρωινού φαγητού και μετά, τα παιδιά απασχολούνται με διάφορες παιδαγωγικές δραστηριότητες, ανάλογα με τα παιδαγωγικά ερεθίσματα (educational provocations) που τους έχουν προετοιμάσει οι παιδαγωγοί τους αλλά και με τα ενδιαφέροντά τους.
Θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας την δυνατότητα να μάθουνε μέσα από όλες τους τις αισθήσεις τους - να μάθουν από την αφή, την κίνηση, την ακοή, την όραση και την γεύση και να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν όχι μόνο πνευματικά, αλλά και σωματικά, κοινωνικά, συναισθηματικά και καλλιτεχνικά και να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
Ο ρόλος των παιδαγωγών μας είναι ετοιμάζουν τα παιδαγωγικά ερεθίσματα σε καθημερινή βάση (educational provocations), ώστε να ενθαρρύνονται τα παιδιά να περνάνε από τα "κέντρα ενδιαφέροντος" που βρίσκονται στις αίθουσες του σχολείου, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.
Κατά τη διάρκεια της ώρας αυτής οι παιδαγωγοί παίζουν με τα παιδιά, διαβάζουν παραμύθια, τραγουδάνε, χορεύουν, κάνουν χειροτεχνίες με διάφορα υλικά (χαρτόνια, πηλό, πλαστελίνη, νερομπογιές, ζυμάρι), συζητάνε τα θέματα που προκύπτουν ανάλογα με την εποχή και τα ενδιαφέροντά τους, παρατηρούν στο παιχνίδι τους, τα ενθαρρύνουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα και νέα υλικά, ακούνε τις απορίες τους και τις ιστορίες τους, τα προτρέπουν να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα, είναι οι συνεργάτες τους που βρίσκουν αυτά που τους ενδιαφέρουν και τους δίνουν ευκαιρίες να εξερευνήσουν περαιτέρω αυτά τα ενδιαφέροντα.
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, τα παιδιά ασχολούνται με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, φτιάχνουν κατασκευές, ζωγραφίζουν με διάφορα υλικά, δημιουργούν με πηλό, ζυμάρι και πλαστελίνη.
Σταθερά μία μέρα την εβδομάδα ασχολούνται με μαγειρική και ζαχαροπλαστική, άλλη μέρα ασχολούνται με την κηπουρική (με τον βιοκαλλιεργητή του σχολείου μας) και μία μέρα την εβδομάδα είναι αφιερωμένη σε βόλτα στη φύση, για να την παρατηρήσουν, να παίξουν, να σκαρφαλώσουν και να εκτιμήσουν όλα έχει να μας προσφέρει.
Μέσα στην εβδομάδα τους περνάνε χρόνο με τη δασκάλα της μουσικής, που τους βοηθάει να εξοικειωθούν με τη μουσική και το ρυθμό, με γυμναστή που φροντίζει για την ενδυνάμωση και το συντονισμό των κινήσεών τους καθώς και με δασκάλα yoga, που τους βοηθάει να συνειδητοποιούν το σώμα τους, να συντονίζουν τα μέλη τους, να μαθαίνουν να κινούνται στο χώρο καθώς και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να ηρεμούν, να συνεργάζονται μεταξύ τους, να χαλαρώνουν μετά από στιγμές έντασης.
Μεγάλο μέρος των καθημερινών δραστηριοτήτων μας γίνεται στον κήπο και τις βεράντες του σχολείου μας, διότι είναι και αυτοί οι χώροι για μας χώροι εκπαίδευσης, παιχνιδιού και χαράς.
Γύρω στις 12.30 μμ. αρχίζει η προετοιμασία του μεσημεριανού φαγητού, η οποία ολοκληρώνεται γύρω στη 1.00-1.15 μμ.
Μετά το φαγητό και τη ρουτίνα καθαριότητας, όσα παιδιά επιθυμούν μπορούν να φύγουν, όσα θέλουν μπορούν να κοιμηθούν, ενώ όσα δεν θέλουν να κοιμηθούν είτε συνεχίζουν το παιχνίδι τους σε πιο ήρεμους ρυθμούς ή μπορούν να παρακολουθήσουν εξωσχολικές δραστηριότητες.
Η αποχώρηση των παιδιών ολοκληρώνεται στις 4.00 μμ.
Για όσα παιδιά επιθυμούν παρέχεται η δυνατότητα παραμονής μέχρι τις 7.00 μμ. με τη μορφή δημιουργικής απασχόλησης / φύλαξης, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους.
Σε γενικές γραμμές, το ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων αποσκοπεί στο να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν στους παρακάτω τομείς:

Συναισθηματική-κοινωνική ανάπτυξη
Θεωρούμε πως ο πιο σημαντικός ρόλος του Παιδικού Σταθμού είναι να προετοιμάσει τα παιδιά με τον καλύτερο τρόπο για τη μετάβασή τους από τη μικρή κοινωνία της οικογένειας στην ευρύτερη κοινωνία.
Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες του προγράμματός μας πώς να αυτοεξυπηρετούνται, να γίνουν ανεξάρτητα, να συνυπάρχουν αρμονικά με συνομηλίκους, να μοιράζονται τα παιχνίδια τους, να συνεργάζονται, να σέβονται κανόνες, να κάνουν φίλους, αλλά και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Παίζουν ατομικά και ομαδικά παιχνίδια, συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινότητα του σχολείου, φροντίζουν τα φυτά τους, μαθαίνουν να συζητούν και να ακούν απόψεις, παίρνουν μέρος σε γιορτές και εκπαιδευτικές επισκέψεις, γίνονται υπεύθυνα.
Εξασκούνται στο αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους - και των φίλων τους -, να αγαπούν όλα τα πλάσματα της φύσης, να τα σέβονται και να τα φροντίζουν, να έχουν ενσυναίσθηση, να είναι ευγενικά, να έχουν κριτική σκέψη και να είναι δημιουργικά.

Γλωσσική και νοητική ανάπτυξη
Τα παιδιά συζητούν με τη νηπιαγωγό και τους συμμαθητές τους, εμπλουτίζουν τις γνώσεις και το λεξιλόγιό τους, μαθαίνουν ποιήματα, αινίγματα, γλωσσοδέτες. Κάνουν γλωσσικά παιχνίδια, ενθαρρύνονται να διηγούνται, να περιγράφουν, να διαβάζουν βιβλία.
Επίσης μαθαίνουν πόσο σημαντικό είναι να ακούνε το συνομιλητή τους, να σκέφτονται, να σέβονται τις απόψεις των άλλων, να έχουν κριτική σκέψη. Μαθαίνουν να συνεργάζονται και να μοιράζονται.
Ευαισθητοποιούνται και δραστηριοποιούνται σε σχέση με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον. Παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους, σχολιάζουν τις αλλαγές της φύσης ανάλογα με τις εποχές, κάνουν απλά πειράματα, ασχολούνται με ζαχαροπλαστική και μαγειρική.

Αισθητική αγωγή - δημιουργία
Με πινέλα και μπογιές, με πηλό, ζυμάρι, κόλλες και γενικά με όλων των ειδών τα υλικά, τα παιδιά ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν, να ανακαλύψουν τη χρήση των υλικών και διάφορες τεχνικές, να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να απεικονίσουν τον κόσμο γύρω τους.
Το τραγούδι και η μουσική είναι ζωή. Τα παιδιά μας τραγουδούν, συνοδεύουν τα τραγούδια τους με απλά μουσικά όργανα, χορεύουν. Ακούνε και εξοικειώνονται με μουσική διαφόρων ειδών. Με τη δασκάλα μουσικής και Orff περνάνε μια ώρα την εβδομάδα όλα τα παιδάκια μας άνω των 2,5 ετών.
Τα παιδιά παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις κουκλοθεάτρου και θεάτρου σκιών από επαγγελματίες ηθοποιούς μέσα στο χώρο του σχολείου.
Παράλληλα γίνονται τα ίδια μικροί ηθοποιοί, παίζουν θεατρικό παιχνίδι, δραματοποιούν καθημερινές καταστάσεις ή παραμύθια που αγαπούν, καταφέρνοντας έτσι να εκφράσουν ό,τι τα απασχολεί και να βρουν λύση.

Ψυχοκινητική ανάπτυξη - Γυμναστική - Kids Yoga
Τα παιδιά μέσα από προγραμματισμένες ασκήσεις τόσο από την/τον παιδαγωγό, όσο και από το γυμναστή, συνειδητοποιούν το σώμα τους, συντονίζουν τα μέλη τους, μαθαίνουν να κινούνται στο χώρο, να τρέχουν, να περπατούν, να περνούν ανάμεσα από εμπόδια, να ισορροπούν και να ενδυναμώνουν τους μύες τους.
Με το Kids Yoga τα παιδιά ασκούνται σιγά-σιγά στην πρακτική mindfulness in the classroom, μαθαίνοντας να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να ηρεμούν, να συνεργάζονται μεταξύ τους, να χαλαρώνουν μετά από στιγμές έντασης.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων- αισθήσεων
Κρίση, μνήμη, παρατηρητικότητα, λεπτή κινητικότητα, συντονισμός χεριού-ματιού, συντονισμός όλου του σώματος, οπτική και ακουστική μνήμη, ανάπτυξη των αισθήσεων, αυτονομία, αυτοεξυπηρέτηση, εξοικείωση με μαθηματικές έννοιες της καθημερινότητας, ήχους και γράμματα …
΄Ολες αυτές και πολλές ακόμα δεξιότητες πρέπει να αναπτύξει το παιδί προκειμένου να είναι έτοιμο τόσο για την καθημερινή ζωή του, όσο και για το σχολείο.
Με πολλά-πολλά παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες, με messy play, με μαγειρική, πηλό, με ενεργή συμμετοχή στην καθημερινότητα του σχολείου, βοηθάμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες και να είναι άριστα προετοιμασμένα για τα επόμενα στάδια της ζωής τους.
Αγγλικά
Σε μια ηλικία που απορροφούν εύκολα γνώσεις, τα παιδιά μας αποκτούν γρήγορα και αβίαστα, με τον πιο ευχάριστο τρόπο (μέσα από παιχνίδια, τραγούδια, ζωγραφική, χειροτεχνίες και άλλες δραστηριότητες) ένα πολύ ικανοποιητικό λεξιλόγιο, σχετικό πάντα με τα ενδιαφέροντά τους και με την καθημερινότητά τους, που τους επιτρέπει να επικοινωνούν στα Αγγλικά.
Τα τμήματά μας είναι δίγλωσσα με ελληνόφωνη και αγγλόφωνη παιδαγωγό,. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά ακούνε και τις δύο γλώσσες συγχρόνως και κατανοούν πως το ίδιο ακριβώς πράγμα μπορούν να το πουν και στις δύο γλώσσες, χωρίς να χρειάζεται μετάφραση.
Έτσι η εκμάθηση των Αγγλικών γίνεται αβίαστα, όπως αβίαστα έρχεται και η μητρική γλώσσα.