Skip to main content

Η φιλοσοφία μας

Το Natasha’s Natureland είναι ένα σχολείο που δημιουργήσαμε μετά την 30χρονη εμπειρία μας από τα δύο προηγούμενα σχολεία μας, το Νatashas Wonderland και το Natashas Babyland Wonderland που λειτουργούν στην Κηφισιά από το 1994 και το 2001 αντίστοιχα.

Το Παιδαγωγικό πρόγραμμα του Natasha’s Natureland είναι αρχικά βασισμένο στις αρχές του Open Plan School, ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από την Αγγλία και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο, προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα, και το οποίο ακολουθούμε με επιτυχία από το 1994 στα δύο άλλα σχολεία μας στην Κηφισιά.

Χαρακτηριστικό του προγράμματος Open Plan, που ακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια στα σχολεία μας,  είναι πως δεν «κλείνουμε» τα παιδιά σε μία μόνο αίθουσα, γιατί πιστεύουμε πως ένα παιδί αυτής της ηλικίας ασφυκτιά μένοντας όλη την ημέρα αποκλεισμένο στον ίδιο χώρο. Όπως στο σπίτι του το παιδί αλλάζει χώρους ανάλογα με τη δραστηριότητα που κάνει, το ίδιο μπορεί να κάνει και στο σχολείο. Και τα σχολεία μας θέλουμε να είναι το δεύτερο σπίτι των παιδιών μας...

Στη φιλοσοφία αυτή του Open plan, στο Natasha’s Natureland ενσωματώσαμε στοιχεία και από άλλες μεθόδους - κυρίως από τη φιλοσοφία του Reggio Emilia, όσο και της Montessori και του Waldorf. 

Όλες αυτές οι μέθοδοι προωθούν την ανεξαρτησία των παιδιών και δίνουν έμφαση στο να δοθεί στα παιδιά η ελευθερία να δράσουν και να κινηθούν σε ένα κατάλληλα προετοιμασμένο περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την ανάπτυξη με βάση τα εξελικτικά στάδια σωματικής, ψυχικής και διανοητικής ικανότητας των παιδιών. 

Οργανώσαμε το πρόγραμμά μας, ώστε η μάθηση να είναι βιωματική και να στηρίζεται όλη στο παιχνίδι των παιδιών (play based learning), δεδομένου ότι έχουν ανάγκη και επιζητούν τη μάθηση με φυσικό τρόπο. Αρκεί το περιβάλλον τους να τους προσφέρει το κλίμα και τα κατάλληλα ερεθίσματα, για να έρθουν σε επαφή με ότι έχουν ανάγκη να μελετήσουν σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο. Και προσφέρουμε στα παιδιά ένα περιβάλλον - τόσο στον εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό χώρο - όπου να ενθαρρύνεται η αυτονομία τους, να οξύνεται η παρατητητικότητα και οι αισθήσεις τους και η δυνατότητα να επιλέξουν τα ίδια με ποια δραστηριότητα θα ασχοληθούν από την ποικιλία των κέντρων ενδιαφέροντος που προσφέρει τόσο το περιβάλλον εντός όσο και και εκτός του σχολείου.

Γνωρίζουμε και πιστεύουμε βαθιά πως η προσχολική ηλικία βάζει τις σωστές βάσεις για όλη τη ζωή του ανθρώπου. Το ποίημα του Robert Fulghum "All I ever needed to know I learned in Kindergarten" μας εκφράζει απόλυτα.

Θέλουμε τα παιδιά μας να είναι κυρίως χαρούμενα και ευτυχισμένα. Θέλουμε να αγαπάνε τον κόσμο γύρω τους, να τον φροντίζουν, να έχουν ενσυναίσθηση, να σέβονται τους άλλους και τις απόψεις τους, να είναι ανοιχτά σε ιδέες, να συνεργάζονται.

Είναι σημαντικό για εμάς να τους δώσουμε τη δυνατότητα να μάθουνε με βάση τα ενδιαφέροντά τους μέσα από όλες τους τις αισθήσεις τους - να μάθουν από την αφή, την κίνηση, την ακοή, την όραση και την γεύση και να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν όχι μόνο πνευματικά, αλλά και σωματικά, κοινωνικά, συναισθηματικά και καλλιτεχνικά και να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Στόχος μας είναι να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους και να τα βοηθήσουμε να τα αναπτύξουν.

Άρα στο σχολείο μας δεν υπάρχουν συγκεκριμένες «τάξεις», όπως σε ένα κλασικό σχολείο.

Υπάρχουν κέντρα-ενδιαφέροντος και  παρεούλες/ομάδες παιδιών κοντινών ηλικιών

  • μικρά και μεγάλα βρέφη  από 9 μηνών έως 18 μηνών και από 18 μηνών έως 2,5 ετών
  • μικρά νήπια 2,5 και 3 ετών 
  • νήπια 4 έως 6 ετών (νηπιαγωγείο)

Τα παιδιά μας δεν έχουν επαφή μόνο με την υπεύθυνη παιδαγωγό τους, αλλά και με άλλους ενήλικες που έχουν ο καθένας άλλα ταλέντα και δεξιότητες να μοιραστεί μαζί τους: μουσικός, βιοκαλλιεργητής, δασκάλα yoga, γυμναστής κτλ.

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να παρατηρούμε τα παιδιά μας όταν παίζουν και συμμετέχουν σε παιδαγωγικές δραστηριότητες και να σημειώνουμε την εξέλιξή τους σε κάθε τομέα.

Αν παρατηρήσουμε πως κάποιο παιδί, παρά την ηλικία του, μπορεί να παρακολουθήσει καλύτερα τις δραστηριότητες μιας άλλης κοντινής ηλικιακής ομάδας, είναι ελεύθερο να το κάνει. Γνωρίζουμε πως η χρονολογική ηλικία των παιδιών δεν συμβαδίζει πάντα με τις πραγματικές του δυνατότητες, επομένως έχουμε ευελιξία σχετικά με την ελεύθερη κίνηση των παιδιών σε δραστηριότητες από άλλες ηλικιακές ομάδες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και τις ικανότητές τους.

O αριθμός των παιδιών σε κάθε «παρεούλα» είναι διαφορετικός για κάθε ηλικία (από 5 παιδιά ανά παιδαγωγό έως 15, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών).